Október prináša veľmi veľa sviatkov a medzi ne patrí aj Európsky deň rodičov a škôl, ktorý si pripomína celá Európa. Na Slovensku má tradíciu od roku 2002 a jeho cieľom je zapojiť rodičov do výchovno-vzdelávacieho procesu ich detí, vytvoriť nové partnerské vzťahy medzi rodičmi, pedagógmi a deťmi, otvoriť školu rodičom. A tak sme sa rozhodli i my podporiť túto skvelú myšlienku a poslali sme rodičom žiakov prvého stupňa srdečné pozvanina na deň 16.10.213.Aby sme spojili príjemné s užitočným, povedali sme si, že sa budeme venovať téme ,,správna výživa školáka“, pretože pre telesný a duševný rast našich ratolestí je nevyhnutná pestrá a vyvážená strava. Navyše v primeraných dávkach aspoň päť ráz za deň. Zamerali sme sa na desiatu, keďže denne pozorujeme, že aj keď väčšina žiakov síce desiatuje, žiaľ len polovici žiakov prvého stupňa dávajú rodičia na desiatu aj ovocie a menej ako štvrtine aj zeleninu. Mnohí žiaci si dokonca kupujú desiatu sami, pričom uprednostňujú maškrty a sladené nápoje. Desiata by ale mala byť nutrične hodnotná – celozrnný chlieb alebo pečivo s ľahkou, zdravou nátierkou obohatenou o čerstvé zeleninové vňate, napr. pažítku, žeruchu, klíčky. K tomu kúsok zeleniny, napr. papriky, mrkvy, plátok paradajky či list šalátu medzi krajcami chleba. Jeden kus ovocia – najobľúbenejšie je jablko. Možnou alternatívou je jogurt. Desiata by nemala byť priveľmi sýta, aby školák vládal zjesť kompletný obed, mala by len preklenúť obdobie medzi raňajkami a obedom, aby dieťa malo počas celého predpoludnia dostatok energie na plnohodnotný výkon v škole. V jedálnom lístku detí veľmi veľa znamenajú nátierky práve preto, že sa môžu pripravovať z rôznych druhov potravín, a tak zabezpečiť vyvíjajúcemu sa organizmu dostatok mliečnych výrobkov, rýb, zeleniny, strukovín a celkovo vlákniny. Do nátierok možno ,,skryť“ mliečny produkt ako tvaroh, bryndza, strúhaný či tavený syr, ďalej sójový produkt ako tofu, ryby do sardinkovej nátierky alebo strukoviny hoci do šošovicovej nátierky, zeleninu do nátierky z brokolice a karfiolu, a tak by sa dalo pokračovať. V nátierkach sa nachádzajú mnohé živiny, môžu sa jesť na raňajky, desiatu aj olovrant. Treba len objaviť recepty, ktoré našim deťom chutia, a podávať ich na rozličných pečivách, chleboch, krekeroch. A to bola výzva pre pani učiteľky prvého stupňa, ktoré si pripravili niekoľko zaujímavých námetov na zdravé nátierky, ktoré pred prítomnými rodičmi , starými rodičmi a žiakmi aj pripravili.Keď bolo všetko hotové, mohlo sa začať ochutnávanie, ktoré sa stretlo hlavne u detí s veľkým ohlasom. Nechýbal ani zdravý ovocný a bylinkový čaj. S radosťou sme rozdali pripravené recepty a dúfame, že sa v mnohých domácnostiach tešia veľkej obľube.Pre tých, ktorí sa nášho posedenia nemohli zúčastniť pridávame aspoň jeden recept za všetky.
CÍCEROVÁ NÁTIERKA
Ingrediencie: 200g uvarený cícer, trocha soli, mleté čierne korenie, trocha horčice, nátierkový syr, pretlačený cesnak ( počet strúčikov podľa chuti)
Postup: uvarený cícer dáme do misky a s trochou vody v ktorej sa varil rozmixujeme ručným mixérom a postupne pridávame nátierkový syr, soľ, korenie , pretlačený cesnak a horčicu. Všetko spolu poriadne premiešame a máme super nátierku.
Aj keď každodenná príprava desiaty zaberá rodičom v rannom zhone určitý čas, pre dobré zdravie dieťaťa sa to určite oplatí.