Novinky

          • Gastro krúžok

          • V rámci týždňa zdravej výživy sme na Krúžku Gastro upiekli koláč z kyslej smotany s ovocím a čokoládou. Asi Vás prekvapí, že čokoláda a zdravá výživa, ale...

            Možno si myslíte, že čokoláda patrí k hriešnym jedlám, pretože jej nedokážete odolať, hoci sa snažíte schudnúť. Opak je však pravdou. Jednak preto, že kakaovník je po latinsky Theobroma cacao, čo znamená pokrm bohov, a tiež preto, že čokoláda patrí k najzdravším potravinám sveta. Najzdravšia je horká čokoláda s čo najvyšším obsahom kakaa.

            Kvalitná horká čokoláda obsahuje vitamíny aj minerály

            Z vitamínov sú zastúpené tie zo skupiny B a vitamín K . Horká čokoláda má tiež veľmi slušné zastúpenie minerálov a stopových prvkov.

            Prospieva srdcu a má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Kakao je veľmi bohatým zdrojom mnohých základných minerálov, vrátane horčíka, medi, draslíka a železa. Väčšina z týchto minerálnych látok môže mať vplyv na zdravie a správnu funkciu ciev. Štúdie preukázali, že konzumácia tmavej čokolády pomáha zlepšiť krvný obeh rozšírených ciev, znižuje riziko srdcového zlyhania a zlepšuje krvný tlak.

            Čokoláda proti rakovine? Rakovina je strašiakom dnešnej doby a kľúčová je prevencia. Aj v tomto smere zohrávajú primárnu úlohu antioxidanty zastúpené v horkej čokoláde.

            Zlepšuje pamäť a pozornosť. Čokoláda je bohatá na flavonoidy, ktoré sú silnými antioxidačnými a protizápalovými látkami. Tie majú tiež veľmi pozitívny vplyv na neurologické zdravie, zlepšujú náladu, pamäť a pozornosť.

            Pomáha pri kašli. Tmavá čokoláda môže byť použitá ako prostriedok proti kašľu. Zlúčenina teobromín, obsiahnutá v čokoláde je schopná efektívne upokojiť pretrvávajúci kašeľ. Čiže čokoláda môže byť nápomocná pre ľudí trpiacich chronickým kašľom a dýchacími ťažkosťami.

            Zlepšuje kognitívne funkcie aj náladu. Tmavá čokoláda môže tiež zlepšovať funkciu mozgu. Jedna štúdia zdravých dobrovoľníkov ukázala, že 5 dní konzumáciou kakaa s vysokým obsahom flavanoidov zlepšila prietok krvi do mozgu. Kakao v kvalitnej čokoláde môže tiež významne zlepšiť kognitívne funkcie

            Znižuje riziko cukrovky. Konzumácia kvalitnej čokolády takisto zlepšuje zdravotný stav tkanív a znižuje oxidačný stres, spôsobený vysokou hladinu cukru v krvi. Môžu za to antioxidačné účinky zložiek kakaa, ktoré priaznivo ovplyvňujú inzulínovú rezistenciu, a tým znižujú riziko diabetu.

            Keďže koláč je veľmi chutný, zverejňujeme aj recept.

          • Cykloturistika na Podsúlovej

          • 12. 10. 2022 za slnečného jesenného počasia sa v rámci krúžku Zaujímavá škola žiaci 7. – 9. ročníka v sprievode svojich učiteľov a asistentov vybrali na bicykloch na Podsúlovú, kde si po 2 krátkych prestávkach zmerali sily v behu, ale i v 2 disciplínach, kde museli preukázať svoju zručnosť v jazde na bicykli. Aj keď v jednotlivých disciplínach boli udelené prvé tri miesta, víťazmi boli všetci, pretože urobili v tento deň niečo pre svoje zdravie.

          • Testovanie pohybových schopností žiakov

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov v školskom roku 2022/2023 

            Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Naša škola uskutočnila testovanie v dňoch 7.9. a 11.10.2022.

          • 5.A v obecnej knižnici

          • Prechod žiakov z 1. na 2. stupeň nie je vždy jednoduchý. Na hodinách literatúry už žiaci často dlhší text nielen prečítajú, ale musia ho vedieť aj analyzovať, musia sa naučiť a pochopiť niektoré odborné pojmy z literatúry a musia ich vedieť i pravidelne používať. Aby sa tohtoročným piatakom tento prechod uľahčil, využili sme návštevu obecnej knižnice v našej obci, kde sa žiaci pod vedením pani Červenákovej a ich pani učiteľky oboznámili s jednotlivými oddeleniami knižnice, spoznali systém usporiadania kníh v nej, vyskúšali si orientáciu v knižnici, zopakovali si základné pojmy z literárnej teórie, ktoré už aj v 5. ročníku na hodinách počuli. Ale predovšetkým v praxi si v skupinovej práci vyskúšali nielen zásady spolupráce, ale i to, čo znamená čítanie s porozumením.

          • Svetový deň mlieka v školách

          • Svetový deň mlieka v školách je každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Mlieko a mliečne produkty pomáhajú naplniť požiadavky na plnohodnotnú výživu rastúceho organizmu. Podstatou tohto dňa je pripomenúť si  význam mlieka v školách. Je to spôsob, ako sa zamerať na pomoc deťom, zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti.

    • Prihlásenie