Otvorením a sprístupnením Domu ľudových tradícií v Gemerskej Polome sa vytvorila aj skvelá príležitosť vyučovať žiakov dejepis priamo v „teréne“. Pre piatakov tak „historické pramene“ nemusia byť len poučkou v učebnici dejepisu s niekoľkými priloženými ilustráciami, ale môžu nimi byť aj rôzne staršie predmety pochádzajúce z obce, v ktorej sa narodili a v ktorej žijú. Hodnota týchto historických pamiatok pritom vôbec nemusí byť peňažná, no z pohľadu miestnej histórie a etnografie sú veľmi vzácne a cenné – majú mimoriadnu výpovednú hodnotu, rozprávajú „príbehy“ o živote a kultúre našich predkov. A keďže škola nie je len o zábave, piataci si počas obhliadky Domu ľudových tradícií, museli plniť aj riadne školské povinnosti a na známky dokázať, že vedia, čo sú to historické pramene a uviesť príklady, uviesť na aké skupiny sa historické pramene delia a dokonca aj konkrétny historický prameň dôkladne opísať. Sprievodkyňu na vyučovacej hodine im tentokrát robila pani starostka Mgr. Lillian Bronďošová, za čo jej veľmi pekne ďakujeme.
Novinky
DEJEPIS TROCHU INAK
Týždeň zdravej výživy s 9.B - Zdravé recepty
Počas školského roka sa staráme o školské políčko, ktoré sa nám podarilo znova obnoviť pri škole. Pestujeme rôzne druhy BIO zeleniny, reďkovku, zemiaky, fazuľu, červenú repu, hlávkový šalát a pod. Bohužiaľ hoci nám počasie tohoto roku veľmi neprialo, napriek tomu sme mali bohatú úrodu reďkovky a v jeseni sme vykopali červenú repu a zemiaky. Tie sme v rámci pracovného vyučovania uvarili a pripravili chutné a zdravé jedlá. Zemiakovú haruľu, ktorú v Gemerskej Polome voláme baba, neďaleko ju pečú ako baterbuch či bouchu, ale aj zemiakovú placku pečenú v rúre. K haruľe sme si pripravili šalát z varenej červenej repy. Pokiaľ sa nám haruľa piekla, napísali sme týždenný jedálny lístok.
Červenú repu pestuje hádam každý, kto má záhradu. Poznáte jej účinky na naše zdravie? Červená repa má na naše zdravie úžasné účinky. Aj preto je veľká škoda, že sa v našich domácnostiach neobjavuje tak často, ako by mohla. Vedeli ste, že červená repa dokáže v mnohých otázkach zdravia pomôcť lepšie ako tabletky? O tom, že táto superpotravina je zdravá, vie snáď úplne každý, mali ste však predstavu o tom, čo dokáže, ak ju spojíte s cesnakom?
Červená repa a cesnak – účinky na zdravie: - Silný protizápalový účinok. - Pôsobia proti vírusom a baktériám v tele. - Pomáhajú unaveným očiam a zlepšujú zrak. Dokonca dokážu uľaviť od bolesti hlavy spôsobenej nadmernou únavou očí. - Zlepšujú správne využitie bielkovín v tele. - Pomáhajú v boji proti alergiám a mykózam. - Znižujú krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy. Ak máte problém s nízkym krvným tlakom, na túto kombináciu si dávajte pozor. - Majú priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu. - Majú vplyv aj na naše prežívanie. Podľa výsledkov štúdií pomáha pri depresívnej nálade, zlepšuje sústredenosť a pomáha v boji proti nespavosti spôsobenej napätím a stresom. - Posilňujú obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.
Ponúkame recepty na šalát z červenej repy s cesnakom a nátierku z červenej repy s cesnakom:
Šalát: 1,5 kg červenej repy, 0,7 l zaváraných kyslých uhoriek, 8 strúčikov cesnaku, soľ, korenie 3 – 4 PL tatárskej omáčky ( náhrada jogurt alebo kyslá smotana). Červenú repu uvaríme, po vychladnutí nastrúhame. K červenej repe nastrúhame uhorky, pretlačíme cesnak, pridáme tatársku omáčku a ochutíme.
Nátierka: Surovú stredne veľkú červenú repu nastrúhame, pridáme 200g lučiny, nastrúhame 100g syru eidam, pretlačíme 3 – 4 strúčiky cesnaku, ochutíme soľou a pridáme na zjemnenie 1 – 2 PL tatárskej omáčky.
3
Jesenné putovanie
Pár dní počas jesene, kedy zabúdame na kabáty a dáždniky, teploty stúpajú vysoko nad 20 stupňov a my sa ešte tešíme z posledného závanu leta. Milujete babie leto? Vedzte, že má na váš organizmus veľa priaznivých účinkov, tak sme si ho aj my poriadne vychutnali.
Gastro krúžok
V rámci týždňa zdravej výživy sme na Krúžku Gastro upiekli koláč z kyslej smotany s ovocím a čokoládou. Asi Vás prekvapí, že čokoláda a zdravá výživa, ale...
Možno si myslíte, že čokoláda patrí k hriešnym jedlám, pretože jej nedokážete odolať, hoci sa snažíte schudnúť. Opak je však pravdou. Jednak preto, že kakaovník je po latinsky Theobroma cacao, čo znamená pokrm bohov, a tiež preto, že čokoláda patrí k najzdravším potravinám sveta. Najzdravšia je horká čokoláda s čo najvyšším obsahom kakaa.
Kvalitná horká čokoláda obsahuje vitamíny aj minerály
Z vitamínov sú zastúpené tie zo skupiny B a vitamín K . Horká čokoláda má tiež veľmi slušné zastúpenie minerálov a stopových prvkov.
Prospieva srdcu a má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Kakao je veľmi bohatým zdrojom mnohých základných minerálov, vrátane horčíka, medi, draslíka a železa. Väčšina z týchto minerálnych látok môže mať vplyv na zdravie a správnu funkciu ciev. Štúdie preukázali, že konzumácia tmavej čokolády pomáha zlepšiť krvný obeh rozšírených ciev, znižuje riziko srdcového zlyhania a zlepšuje krvný tlak.
Čokoláda proti rakovine? Rakovina je strašiakom dnešnej doby a kľúčová je prevencia. Aj v tomto smere zohrávajú primárnu úlohu antioxidanty zastúpené v horkej čokoláde.
Zlepšuje pamäť a pozornosť. Čokoláda je bohatá na flavonoidy, ktoré sú silnými antioxidačnými a protizápalovými látkami. Tie majú tiež veľmi pozitívny vplyv na neurologické zdravie, zlepšujú náladu, pamäť a pozornosť.
Pomáha pri kašli. Tmavá čokoláda môže byť použitá ako prostriedok proti kašľu. Zlúčenina teobromín, obsiahnutá v čokoláde je schopná efektívne upokojiť pretrvávajúci kašeľ. Čiže čokoláda môže byť nápomocná pre ľudí trpiacich chronickým kašľom a dýchacími ťažkosťami.
Zlepšuje kognitívne funkcie aj náladu. Tmavá čokoláda môže tiež zlepšovať funkciu mozgu. Jedna štúdia zdravých dobrovoľníkov ukázala, že 5 dní konzumáciou kakaa s vysokým obsahom flavanoidov zlepšila prietok krvi do mozgu. Kakao v kvalitnej čokoláde môže tiež významne zlepšiť kognitívne funkcie
Znižuje riziko cukrovky. Konzumácia kvalitnej čokolády takisto zlepšuje zdravotný stav tkanív a znižuje oxidačný stres, spôsobený vysokou hladinu cukru v krvi. Môžu za to antioxidačné účinky zložiek kakaa, ktoré priaznivo ovplyvňujú inzulínovú rezistenciu, a tým znižujú riziko diabetu.
Keďže koláč je veľmi chutný, zverejňujeme aj recept.
HALLOVEENSKÁ NOC V ŠKOLE
Cykloturistika na Podsúlovej
12. 10. 2022 za slnečného jesenného počasia sa v rámci krúžku Zaujímavá škola žiaci 7. – 9. ročníka v sprievode svojich učiteľov a asistentov vybrali na bicykloch na Podsúlovú, kde si po 2 krátkych prestávkach zmerali sily v behu, ale i v 2 disciplínach, kde museli preukázať svoju zručnosť v jazde na bicykli. Aj keď v jednotlivých disciplínach boli udelené prvé tri miesta, víťazmi boli všetci, pretože urobili v tento deň niečo pre svoje zdravie.