V rámci týždňa zdravej výživy sme na Krúžku Gastro upiekli koláč z kyslej smotany s ovocím a čokoládou. Asi Vás prekvapí, že čokoláda a zdravá výživa, ale...
Možno si myslíte, že čokoláda patrí k hriešnym jedlám, pretože jej nedokážete odolať, hoci sa snažíte schudnúť. Opak je však pravdou. Jednak preto, že kakaovník je po latinsky Theobroma cacao, čo znamená pokrm bohov, a tiež preto, že čokoláda patrí k najzdravším potravinám sveta. Najzdravšia je horká čokoláda s čo najvyšším obsahom kakaa.
Kvalitná horká čokoláda obsahuje vitamíny aj minerály
Z vitamínov sú zastúpené tie zo skupiny B a vitamín K . Horká čokoláda má tiež veľmi slušné zastúpenie minerálov a stopových prvkov.
Prospieva srdcu a má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Kakao je veľmi bohatým zdrojom mnohých základných minerálov, vrátane horčíka, medi, draslíka a železa. Väčšina z týchto minerálnych látok môže mať vplyv na zdravie a správnu funkciu ciev. Štúdie preukázali, že konzumácia tmavej čokolády pomáha zlepšiť krvný obeh rozšírených ciev, znižuje riziko srdcového zlyhania a zlepšuje krvný tlak.
Čokoláda proti rakovine? Rakovina je strašiakom dnešnej doby a kľúčová je prevencia. Aj v tomto smere zohrávajú primárnu úlohu antioxidanty zastúpené v horkej čokoláde.
Zlepšuje pamäť a pozornosť. Čokoláda je bohatá na flavonoidy, ktoré sú silnými antioxidačnými a protizápalovými látkami. Tie majú tiež veľmi pozitívny vplyv na neurologické zdravie, zlepšujú náladu, pamäť a pozornosť.
Pomáha pri kašli. Tmavá čokoláda môže byť použitá ako prostriedok proti kašľu. Zlúčenina teobromín, obsiahnutá v čokoláde je schopná efektívne upokojiť pretrvávajúci kašeľ. Čiže čokoláda môže byť nápomocná pre ľudí trpiacich chronickým kašľom a dýchacími ťažkosťami.
Zlepšuje kognitívne funkcie aj náladu. Tmavá čokoláda môže tiež zlepšovať funkciu mozgu. Jedna štúdia zdravých dobrovoľníkov ukázala, že 5 dní konzumáciou kakaa s vysokým obsahom flavanoidov zlepšila prietok krvi do mozgu. Kakao v kvalitnej čokoláde môže tiež významne zlepšiť kognitívne funkcie
Znižuje riziko cukrovky. Konzumácia kvalitnej čokolády takisto zlepšuje zdravotný stav tkanív a znižuje oxidačný stres, spôsobený vysokou hladinu cukru v krvi. Môžu za to antioxidačné účinky zložiek kakaa, ktoré priaznivo ovplyvňujú inzulínovú rezistenciu, a tým znižujú riziko diabetu.
Keďže koláč je veľmi chutný, zverejňujeme aj recept.