Hlavná stránka
- 09nov
HALLOWEEN 2022
Video HALLOWEEN 2022 ZŠ Gemerská Poloma:
Ak ste dostali správu, že v noci zo štvrtka 27. 10. na piatok 28. 10. v našej škole strašilo, tak to nie je pravda. Pravda je, že v našej škole strašilo už minimálne týždeň (ak nie viac) a nie len v noci, ale aj cez deň. Veď len takej súťaže o najlepšiu halloweenskú výzdobu sa zúčastnila väčšina našich žiakov a učiteľov. Celú stredu 26. 10. sa vyučovalo v halloweenskom duchu a to aj na hodinách a v predmetoch, kde by ste to nečakali a v závere dňa sa v školskom klube detí usporiadala aj parádna halloweenská zábava. A ako bolo na „halloweenskej prespávačke“? Tak najprv sme boli ...., kde sme .... a potom sme navštívili aj .... a tiež .... a boli sme aj v .... a tam sme robili najmä .... a veľmi dobrý nápad bolo, že sme .... priamo v ...., aby sme nakoniec ....
09novKrúžok-Gastro
Starší žiaci navštevujúci krúžok, si upiekli rožky a švačiarky z kysnutého cesta.
Potrebujeme : 1kg polohrubej múky, 3 žĺtky a 2 dcl olej. Kvásoksi pripravíme z 0,5 litra mlieka,3 polievkových lyžiíc cukor a 2 kociek droždia.
Postup: do misky si pripravíme múku, do ktorej pridáme žĺtky a olej. Zahrejeme mlieko s cukrom, do vlažného pridáme droždie. Kvások vylejeme do múky. Cesto poriadne vymiesime .Rožky plníme lekvárom,nutelou, tvarohom, makom, salámou, cesnakom, syrom....kto má aké rád. Švajčiarky škoricovým cukrom alebo grankom. Potrieme žĺtkom. Necháme trošku podkysnúť na plechu a pečieme cca 20 min pri teplote 200°. Kým sa rožky piekli, žiaci pomáhali na tvorivých dielňach pri výrobe vianočných dekorácií.
09nov- 04nov
- 03nov
Halloween 2022
Do fotogalérie bol pridaný nový album Halloween 2022.
03novProjekt Domestos, 12.aktivita
Dobrozvyky a zlozvyky
Naši žiaci, lovci baktérií, sa po prázdninách vrátili do boja. Pán profesor si prázdniny predĺžil so zhrnutím dobrých návykov a zlozvykov, ktoré na svojich cestách vypozoroval. Ale pani Nováková sa potkla a pripravené papiere sa rozleteli. Na pomoc im prišiel aj pán generál, ale boli neúspešní.
03novProjekt: ZÁLOŽKY 2022
Naša škola v 13. ročníku česko-slovenského projektu s témou „Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie “ tento rok nadviazal kontakt s českou školou z Polešovíc.
Cieľom projektu bolo podporiť čítanie prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Využili sme rôzne výtvarné techniky, materiál a tvary záložiek.
03novTýždeň zdravej výživy
,,Vaša strava nech je Vaším liekom“ Hippokrates
Vedieť sa orientovať v záplave potravín zabalených do lákavých obalov, rozumne odolať reklame, ktorá ponúka ,,super zdravé a výživné“ sladkosti, je dnes oveľa ťažšie. To, aby žiaci vedeli, čo je dobré a správne pre ich zdravý vývin, ako sa majú stravovať, čomu sa majú vyhýbať, ako zdravo žiť, aby neubližovali sebe a ostatným, sa nenaučia z kníh ako poučky. Všetko sa ľahšie učí, ak to môžu nielen počuť a prečítať, ale aj vidieť a sami si to môžu skúsiť.
03novTalent 2022
Konečne po dlhej covidovej prestávke sa v našej škole mohla konať súťaž s názvom "Talent 2022", na ktorú sa už žiaci hlavne z 1. stupňa veľmi tešili. O tom, že ich záujem bol veľký, svedčila preplnená žiacka učebňa. Cieľom bolo zabaviť žiakov, ukázať im, čo ich baví a v čom sú výnimoční. Svoje záujmy a skryté schopnosti nám predviedli v rôznych aktivitách. Deťom sa podarilo vytvoriť pestrý program recitovaním, spievaním, tancovaním, kreslením, kúzlením s kartami a inými zaujímavými činnosťami. Všetkých prítomných pobavili, zaujali a inšpirovali k tomu, aby sa tiež podobným činnostiam venovali. O to ťažšie bolo rozhodnúť, ktoré talenty budú ocenené a obsadia prvé tri miesta. Aj keď každé dieťa má radšej úspech ako neúspech, my sme sa riadili heslom: "Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa."
03novDeň stromov
20. októbra vo svete oslavujeme Medzinárodný deň stromov. Za jeho vyhlásením stojí americký novinár Julius Sterling Morton. Cieľom tohto dňa je podporiť záujem spoločnosti o stromy. Všímať by sme si pritom mali nielen jednotlivo rastúce stromy v parkoch, záhradách či sadoch, ale najmä tie, ktoré tvoria lesné spoločenstvá. Práve lesy sú totiž popri riasach v oceánoch najväčšími producentmi kyslíka na Zemi a v prípade, že sú zdravé, efektívne regulujú teplotu a vlhkosť krajiny.
01novJesenné tvorenie
Na vyučovacích hodinách predmetu technika vytvorili žiaci druhého stupňa z dostupných prírodných materiálov zaujímavé výrobky, ktorými sme skrášlili priestory našej školy.
01novTvorivé dielne
Na krúžku Tvorié dielne sme pracovali na jesennej výzdobe, ktorou sme skrášlili priestory školy.
01novNa hodine tvorivej dramatiky
Žiaci 5.A triedy majú v tomto školskom roku vo svojom učebnom pláne zaradený i predmet tvorivá dramatika. Na týchto hodinách sa vo väčšej miere rozvíja osobnosť žiaka, podporuje sa ich komunikácia, sebauvedomenie, žiaci sa učia navzájom sa počúvať a akceptovať. Ale predovšetkým sa buduje priestor pre zážitok a pozitívne prežívanie zážitkov.
27okt- 25okt
- 25okt
DEJEPIS TROCHU INAK
Otvorením a sprístupnením Domu ľudových tradícií v Gemerskej Polome sa vytvorila aj skvelá príležitosť vyučovať žiakov dejepis priamo v „teréne“. Pre piatakov tak „historické pramene“ nemusia byť len poučkou v učebnici dejepisu s niekoľkými priloženými ilustráciami, ale môžu nimi byť aj rôzne staršie predmety pochádzajúce z obce, v ktorej sa narodili a v ktorej žijú. Hodnota týchto historických pamiatok pritom vôbec nemusí byť peňažná, no z pohľadu miestnej histórie a etnografie sú veľmi vzácne a cenné – majú mimoriadnu výpovednú hodnotu, rozprávajú „príbehy“ o živote a kultúre našich predkov. A keďže škola nie je len o zábave, piataci si počas obhliadky Domu ľudových tradícií, museli plniť aj riadne školské povinnosti a na známky dokázať, že vedia, čo sú to historické pramene a uviesť príklady, uviesť na aké skupiny sa historické pramene delia a dokonca aj konkrétny historický prameň dô
25oktTýždeň zdravej výživy s 9.B - Zdravé recepty
Počas školského roka sa staráme o školské políčko, ktoré sa nám podarilo znova obnoviť pri škole. Pestujeme rôzne druhy BIO zeleniny, reďkovku, zemiaky, fazuľu, červenú repu, hlávkový šalát a pod. Bohužiaľ hoci nám počasie tohoto roku veľmi neprialo, napriek tomu sme mali bohatú úrodu reďkovky a v jeseni sme vykopali červenú repu a zemiaky. Tie sme v rámci pracovného vyučovania uvarili a pripravili chutné a zdravé jedlá. Zemiakovú haruľu, ktorú v Gemerskej Polome voláme baba, neďaleko ju pečú ako baterbuch či bouchu, ale aj zemiakovú placku pečenú v rúre. K haruľe sme si pripravili šalát z varenej červenej repy. Pokiaľ sa nám haruľa piekla, napísali sme týždenný jedálny lístok.
25oktJesenné putovanie
Pár dní počas jesene, kedy zabúdame na kabáty a dáždniky, teploty stúpajú vysoko nad 20 stupňov a my sa ešte tešíme z posledného závanu leta. Milujete babie leto? Vedzte, že má na váš organizmus veľa priaznivých účinkov, tak sme si ho aj my poriadne vychutnali.
20oktGastro krúžok
V rámci týždňa zdravej výživy sme na Krúžku Gastro upiekli koláč z kyslej smotany s ovocím a čokoládou. Asi Vás prekvapí, že čokoláda a zdravá výživa, ale...
Možno si myslíte, že čokoláda patrí k hriešnym jedlám, pretože jej nedokážete odolať, hoci sa snažíte schudnúť. Opak je však pravdou. Jednak preto, že kakaovník je po latinsky Theobroma cacao, čo znamená pokrm bohov, a tiež preto, že čokoláda patrí k najzdravším potravinám sveta. Najzdravšia je horká čokoláda s čo najvyšším obsahom kakaa.
19okt
Zvonenia
- Štvrtok2. 10. 2025
Kalendár
- nov
- 17
- Deň boja za slobodu a demokraciu
- 17. 11.
- Sviatok
- dec
- 24
- Štedrý deň
- 24. 12.
- Sviatok
- dec
- 25
- Prvý sviatok vianočný
- 25. 12.
- Sviatok
- dec
- 26
- Druhý sviatok vianočný
- 26. 12.
- Sviatok
- 2026
- jan
- 01
- Deň vzniku SR
- 1. 1.
- Sviatok
- jan
- 06
- Traja králi
- 6. 1.
- Sviatok
- jan
- 31
- Polročné vysvedčenie
- 31. 1.
- Iná udalosť
- apr
- 02
- Veľkonočné prázdniny
- 2. 4.
- Prázdniny
Fotogaléria
- zatiaľ žiadne údaje